Dormir bé, per què?

Segons la psicòloga Lourdes Sànchez i Flamerich el cervell sempre està actiu, però necessita estones de repòs i descans que li permetin organitzar-se i assimilar allò que ha passat.

Per tant, dormir, a més de per a reposar energies i processar el què hem experimentat durant el dia, serveix per a reordenar les experiències viscudes. Els experts asseguren que el son és fonamental per a consolidar l’aprenentatge i emmagatzemar-lo en la memòria a llarg termini, ajudant a fixar la memòria, l’atenció i el rendiment en general. Mentre dormim, també és quan hi ha més secreció de l’hormona del creixement.

Cicles del son

El descans al llarg de la nit és una successió de 4 o 5 cicles de 90 a 120 minuts cadascú. Perquè dormir sigui reparador cal que els cicles se succeeixen harmoniosament.

Al llarg de la nit s’alternen 4 fases de son lent i 1 fase de son paradoxal. Les fases lentes serveixen per la reparació física. La fase paradoxal afavoreix a més a més, l’equilibri psicoafectiu. En cada canvi de cicle es pot produir desvetllament, si no hi ha les mateixes condicions amb les quals s’està acostumat a dormir.

La nit és un moment màgic: cal separar-se de l’adult i aprendre a estar-se sol o sola. Però entre els 2 i els 3 anys es viu una etapa en que els infants es caracteritzen per tenir un enorme afany de control: molts tenen la sensació que quan dormen, deixen de tenir aquest control del que s’esdevé i es perden coses del que passa al seu voltant. Per això, en comptes d’atendre la necessitat del cos per reposar i dormir l’infant s’activa i acaba per desvetllar-se.

Per tant l’adult ha de saber en què pot i en què no pot cedir el control a l’infant, alhora d’anar al llit.

Recepta per crear un bon ritual abans d’anar a dormir

* Convertir el bany en una estona de relaxació amb un massatge amb oli calmant de lavanda.

* Baixar el ritme i la intensitat de les activitats, defugir els estímuls excessius: to de veu reposat, evitar sorolls forts, menjars o begudes excitants, es poden incloure aliments rics en triptòfan com plàtan o llet, evitar àpats abundants o activitats excitants com esports o jocs d’ordinadors o tabletes.

* Tampoc és bo el cansament excessiu.

* Procurar que les migdiades no siguin massa llargues, ni tardanes.

* Cal fomentar la constància i la regularitat per assolir el costum.

* No desatendre la preparació del cos quan comença a fer-se fosc que és quan els mecanismes interns ens predisposen per dormir. Cal respectar l’horari segons la llum solar, sinó el cos es desorganitza i acaba per desvetllar-se.

* L’infant ha d’aprendre a adormir-se sol a la seva habitació, en el seu llit perquè si a la nit es desperta no es desubiqui i no es desvetlli reclamant de nou l’atenció de l’adult.

* Crear un ritual: una activitat curta i senzilla en un clima de seguretat, afecte i confiança.

Bona nit! Descanseu

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo válida.
Necesita estar de acuerdo con los términos para continuar

Menú