Educar es també fer-se escoltar per l’infant.

Els nens, a través del seu joc, obriran la seva imaginació i construiran el seu pensament, és una de les seves formes d´expressió, però també ens dirigiran les seves paraules. Els adults hem de poder dedicar temps a escoltar i a parlar amb ells.

La possibilitat de diàleg i de comunicació, requereix una escolta fina i un interès per entendre bé el que s’hi diu.

Serà un camí llarg, ple d´alguns obstacles, els pares protegiran als seus fills, i els nens posaran sovint dificultats a allò que els pares els demanen.

Avui en dia els infants demanen i els pares responen i abasteixen, i així es tranquil·litzen. Creuen que han de cobrir totes les necessitats, però, això és realment el que necessiten?

Moltes vegades es confonen uns i altres, perquè sovint es tracta d´una demanda d´amor, de que els hi facin cas. En cap cas els pares podran acabar satisfent totalment la demanda del nen.

Hem passat d´uns anys on no s´escoltava gairebé als infants, a un temps on s´escolta força però molt literalment en relació al que demanen. Els nens són molt hàbils, saben perfectament que és el que els adults volen escoltar.

No es tracta de solucionar-ho tot comprant objectes, sinó que potser volen atenció i temps.

De vegades és difícil acompanyar o descobrir el malestar d’un fill, però no voler-ne saber res i silenciar–ho amb objectes, segur que no és el camí.

Educar, també és fer-se escoltar, dialogar i entendre’s amb l´infant.

De vegades els pares escolten força bé però en altres ocasions, no és així i és l’educador, el mestre de l´escola, el pediatre o el psicòleg, el que recull o identifica el missatge més encertat.

Hi ha unes diferències entre el nen i els adults del seu entorn. Hi ha punts de diferència, però també de possible entesa, elements que juguen amb la possibilitat de diàleg i d´entendre’s entre les dues parts.

S’ha de posar atenció al que diu el nen, és important escoltar per acompanyar, però és important també recordar que no sempre vol dir allò que diu.

No ens podem confondre, l´infant necessita ser estimat i protegit, així es sentirà segur de si mateix i podrà créixer amb independència. Requereix del nostre temps i interès i cal que es trobin les nostres paraules amb les seves.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo válida.
Necesita estar de acuerdo con los términos para continuar

Menú